De skandinaviska räkorna är kända runt om i världen. Det är inte så konstigt med tanke på att de kan fiskas året runt och tillgången är alltid ganska bra. Vi kan hitta en uppsjö av olika sorter i de svenska butikerna och det gäller att ha koll på vilken sort som passar till vad. Det som kommit på tapeten på senare är år är det som gäller med vilken sort av räkor som är ok att äta och vilken som man bör undvika för att vi ska kunna behålla hela beståndet.Färska räkor är alltid en delikates. Om det är färska du är ute efter ska du kolla efter den långa spröten som finns kvar på färska, men som går av vid frysning. Vissa färska som det går att hitta i tråg kan ha fått spröten skadad så att den har gått av. Vill du vara helt säker på att det är helt färska du köper bör du fråga i butiken samt hur det kommer att påverka när du äter dem. Det kan hända att de har varit frysta innan.

Imponera i köket med räkorna

Imponera i köket med räkorna
Imponera i köket med räkorna

På sommaren är det gott med färska räkor och kunna äta dem i solen en skön sommardag när man sitter ute på en klippa. När det närmar sig hösten kan man anpassa räkorna lite efter årstiden och för den som vill fortsätta äta räkorna till höstmyset framför en brasa finns det mycket roligt att göra med dem. En bra sak kan vara att röka dem. För den som är lite kreativ och gillar att göra sin egen man kan man röka dem själv. Det är enkelt gjort med en rök och lite rökspån. Det lättaste när det kommer till att röka räkor är att använda räkor som har varit frysta och sedan tinats. Något som finns året om och som alltid är lätt att ha hemma är räkor i lake. Det finns två varianter av dem att köpa och de skiljs åt av att ena varianten är handskalad. De ger mer tuggmotstånd än andra räkor som ligger i lake. De som inte är handskalade tenderar att inte bli så fasta i köttet. Det är praktiskt att ha räkor hemma som är frysta. Det gör det enkelt att bara ta fram och tina innan man vill ha dem. Anledningen till att det oftast blir väldigt blött när man tinar dem beror på att de glaseras vid frysningen för att inte torka ut. Det är de som har skalet kvar som blir glaserade. Vill man använda räkorna till en röra kan det vara bra att se till att vattnet får rinna av och att man kramar ur en del vätska för att röran ska bli bra.

Räkorna som skadar havsmiljön

Jätteräkor finns utanför Asien. Det är de som finns i odlingar om påverkar havsmiljön negativt och som det har skrivits en del om. Det är bra at välja vildfångade och de som är märkta med MSC-märkningen. Det finns även odlade som är märkta med ASC-märkning som är ok. Det finns också kungsräkor som är fiskade utanför sydkusten i Australien som är ok och vi oftast hittar i frysdisken i Sverige.

Allt om räkor