Tonfisken är en av våra populäraste fiskar och den är också en av de allra största fiskarna i världen. Längdmässigt kan den bli uppemot 3 meter och väga hela 600 kg, men de allra flesta som fiskas är omkring 2 meter och väger cirka 500 kg. Det är fortfarande en relativt imponerande vikt och längd.

Tonfisken lever i stim i norra atlanten och i norra stilla havet på cirka 500 meters djup där de följer andra fiskar ute i havet. Den var relativt vanlig även på svenska vatten under 1940-60 talet, men numera får vi inte alltför många på besök. Dock lyckades man att lokalisera ett par stycken i svenska vatten genom att märka dem under 2017.Vi hittar tonfisk i många maträtter och den är mycket vanlig att använda i sushi, men fisken är dock  även toppen god att steka och att grilla tillsammans med grönsaker.

Ur hälsosynpunkt

Ur hälsosynpunkt
Ur hälsosynpunkt

Tonfisk äts inte bara för att den är god, den är lätt att tillaga, den är mager och väldigt proteinrik och köps den på burk så är den är också en relativt billig fisk och passar perfekt i en sallad eller till och med som den är. Tonfisk mättar också bra och tränar man så påskyndar den återhämtningen, samtidigt innehåller tonfisk många viktiga vitaminer och mineraler såsom järn, selen och B vitaminer. Dock har larmrapporter nämnt att just tonfisk kan innehålla farliga nivåer av kvicksilver, kvicksilverförgiftning kan ge dig problem med talet, synen,hörseln och även ge svagare muskler och som gravid bör man bland annat undvika fisken just på grund av kvicksilvret som kan ge skador på det ofödda fostret. Studier av barn på färöarna har visat att med deras kost bestående av mycket tonfisk föddes med bland annat lägre IQ, sämre minne och finmotorik jämfört med andra barn med som äter mindre med tonfisk. För oss i Sverige som kanske äter mer tonfisk i burk så kan det vara värt att veta att de högre halterna av kvicksilver är lägre i en tonfiskburk än i en färsk fisk. Dock går forskning fortfarande isär om hur mycke tonfisk man kan äta för att inte uppnå en skadlig nivå.

Ur ett miljöperspektiv

Det är svårt att veta vad för slags tonfisk man köper i Sverige då mer än tre fjärdedelar av fisken säljs omärkt. Det innebär att tonfisken kan vara fiskad från hotade bestånd eller vara fiskad på ett skadligt sätt då andra fiskarter ofta blir skadade i samband med fisket. Vill man vara säker på att man äter en miljömärkt fisk så ska man leta efter en MSC certifierad tonfisk i affären. Positivt är att antalet miljömärkta fiskar till försäljning har ökat under de senaste åren då kravet från medvetna konsumenter har drivit på fiskare att miljöcertifiera sig.

Vill man också ge tonfisk till sin katt finns numera också den att köpa som miljöcertifierad. Ett väldigt smart och ett väldigt bra val både för dig och för din katt.

Allt om tonfisk