Det finns två typer av bläckfiskar de har åtta eller tio armar. På svenska har vi bara ett namn för dessa och det är just bläckfisk. Ser man runt om i världen har man ett namn för de med åtta armar och ett för de med tio. För att göra det korrekt från början har de inte åtta eller tio armar. De med åtta har sex armar och två ben samtidigt som de med tio har sex armar, två ben och två tentakler. Båda sorterna går alldeles utmärkt att grilla och kan bli ett spännande inslag på grillen.

Skillnaden på bläckfisksorter

De åttaarmade har grova armar och lever ofta på havets botten. Den tar sig fram med hjälp av sina armar genom att klänga sig fram och lever i hålor där de kan få skydd. När det kommer till köttet är det kraftigt och det mesta av köttet sitter på de grova armarna. De tio-armade ser annorlunda ut och liknar mer en fisk. De simmar, har mindre armar och de hänger bakåt när de simmar. Eftersom armarna är mindre faller det sig naturligt att det mesta av köttet sitter på huvudet och kroppen. Det här köttet är mer mört än på de med åtta armar. Det är från de tio-armade som vi gör den bläckfisk vi äter mest i Sverige – bläckfiskringar. På engelska heter de åttaarmade bläckfiskarna octopus och de tio-armade känner vi oftast igen på namnet kalamar i olika former. Vi har faktiskt bläckfiskar utanför Sveriges kust, även om de är vanligast i varmt vatten. Det är utanför västkusten som det år att fånga bläckfisk, även om vi inte har så stort bestånd att det går att fiska för yrkesfiskare. De största kan bli uppemot tio meter medan de minsta kan vara bara några centimeter. Bläckfiskar har funnits i många år här på jorden och är en av våra nu äldsta arter som finns kvar. Hela 200 miljoner år har de funnits i vatten jorden över.

Bindväven gör köttet segt

Därför är bläckfiskar annorlunda mot fiskar
Därför är bläckfiskar annorlunda mot fiskar

Bläckfisken har ett unikt kött. Eftersom de saknar skelett har  musklerna istället utrustats med bindväv. På ett djur med skelett ligger bindväven närmast skelettet, men på en bläckfisk som saknar skelett sitter det bindväv i alla delar av dess muskler. Det hjälper på så sätt musklerna att hålla ihop. Det pågår ständig forskning på bläckfiskars muskler eftersom de är unika. När man tillagar bläckfisk gör det dessvärre att köttet tenderar att bli segt. Det är lätt att rensa en bläckfisk. Eftersom de flesta saknar ben helt är det bara innanmätet i huvudet som behöver tas ut. Sedan kan de finnas en hinna utanpå som bör tas bort. På de tio-armade får man kolla om de har  någon som liknar ett ben i huvudet och i sådana fall ta bort det. Bläckfiskar har något som liknar en näbb där armarna går ihop. De är till för att  bläckfisken ska kunna krossa sina byten, men är lätta att skära bort. Hållbarheten på de åttaarmade förlängs när de är rensade och det är nästan alltid gjort när man köper dem.

Därför är bläckfiskar annorlunda mot fiskar