Vi har alla hört att räkor ska vara nyttigt och att det är bra att äta, men vi ställer oss sällan vad det är i räkorna som faktiskt är nyttigt. Köttet i räkor är rika på protein och gör att den mättar bra. Sedan innehåller räkorna mycket näringsämnen. Ett antal kända mineraler som zink, fosfor, selen, magnesium och järn innehåller räkan förutom att den innehåller koppar vilket är lite av en bortglömd mineral som vi behöver för att hålla järnnivåerna i kroppen i balans. Det finns även viktiga vitaminer i räkor och e-vitamin och vitamin B12 är två av de viktigaste. När det kommer till fett finns det både bra innehåll av omega 3 och omega 6. Räkan är en liten näringsbomb som vi gärna kan äta mer av. Det vi i första hand talar om är den räksort som vi äter mest av i Sverige. Det är kallvattensräkan som också kan gå under namn som ishavsräka, grönlandsräka eller nordhavsräka. Det har tidigare funnits en myt om att vi skulle få förhöjt kolesterol av att äta räkor. Idag vet vi att det inte är sant utan att det faktiskt är tvärtom. När vi äter räkor hjälper vi kroppen att ha en bra balans av kolesterol i kroppen. Självklart finns det undantag och det är oftast vid sjukdom.

Använd hela räkan

Använd hela räkan
Använd hela räkan

Det går att använda allt av räkan. Skalet som vi ofta slänger är perfekt att använda för att göra en buljong eller fond. Fonden eller buljongen är sedan perfekt att använda när man tillagar en soppa eller gryta. Det finns recept att hitta på nätet hur man gör det och är lättare än man tror. Det skal som skalas av när vi köper färdigskalade blir till fiskfoder. Räkor finns i olika storlekar. Den räknar inte hur stora räkorna är utan hur många räkor det får plats på ett kilo. De minsta räkorna går in under storleksklass 90/120. Sedan kommer den storlek som är vanligast i Sverige 70/90. De största går oftast att hitta i där man köper räkor i lösvikt och de är 50/70 eller 40/60. Det kan vara bra att veta vad det är man vill ha beroende på vad man vill göra.

Om räkorna drabbas av dykarsjukan

Det kommer ibland räkor som har svarta huvuden. De kan komma sig av olika orsaker. En räka med svart huvud kan ha drabbats av dykarsjuka när den fiskats upp. Det kan också vara en hona som har blivit urblekt eller har ätit  mörka plankton. De är fullt ätliga och går att avnjuta lika mycket som de andra.

Något som gör stort avtryck i smaken är den miljö som räkorna har vuxit upp i. Det kan vara därför det är stor skillnad på de olika sorterna av kallvattensräkor. Det som är a och o för att få en riktigt bra smak är att räkan har vuxit upp i rent, klart och kallt vatten. Det bästa sättet att tina räkor är att lägga dem i en påse med kallt vatten.

Fakta för dig som gillar räkor