För den som besöker London är det nästan ett måste att testa denna rätt som har kommit att bli något av en nationalklenod. Det är svårt att gå runt på Londons gator utan att lyckas med konsten ett inte lockas av att köpa en fish n chips. Tittar man tillbaka på historien kan man se hur den här rätten antagligen var den första rätten som kunde klassas som snabbmat. Fish n chips är kort och gott en bit fisk som doppas i en frityrsmet och friteras. Det som kännetecknar rätten är att den serveras med bitar av friterad pommes frites och dessa ska vara tjocka. Det är det som kallas för chips i Storbritannien. Många gånger blandas det i öl i smeten som de doppas i och det sätter en extra touch på fisken och gör den lite speciell. Den vanligaste sortens fisk som används är torsk, men även andra sorters vit fisk används. I början användes ister för att fritera fisken i, men idag har man gått över till att använda vanlig vegetabilisk olja. Det som också kännetecknar rätten är att den serveras med tillbehör. Det ska vara ärtmos gjord på gröna ärtor, maltvinäger och en majonnäsbaserad tartarsås.

Spridning över hela världen

Spridning över hela världen
Spridning över hela världen

Idag har rätten fått spridning över hela världen, men det är helt klart att den har sina rötter och början i Storbritannien. När rätten introducerades på gatorna serverades den oftast inslagen i tidningspapper eftersom det var lätt att komma åt. Idag är det mer ovanligt, men spåren kan man fortfarande se på trycket på en del papper som används som ser ut som tidningspapper. Fish n chips har även tagit sig till Sverige och här händer det att vi byter ut frityrsmeten mot ströbröd vilket såklart ger en annan ton i smaken än originalet. Rätten var lite unik under andra världskriget i Storbritannien när det var ont om mat och det behövdes matkuponger för att få köpa. Fish n chips var undantaget matkupongerna och det var såklart väldigt bra för befolkningen. Kommer du till England idag kan det vara bra att veta att rätten ofta kallas för chipper eller chippy på gatorna. Det är lite som ett slang för maträtten.

Fish n chips väg till Storbritannien

Det var flera hundra år sedan som fish n chips tog sig till England. Närmare bestämt runt 500 år sedan. Nere i Portugal förföljdes judar och de flydde upp till England för att kunna komma undan. De introducerade rätten och den kom att bli mer och mer populär genom åren, även om den inte var på långa vägar så populär som idag. Fast med tanke på att fish n chips vid en jämförelse skulle kunna sägas vara lika känt som självaste drottningen eller Beatles så förstår man hur stor den är idag.

Några århundrade senare skrev Charles Dickens om rätten i en av sina böcker. I välkända Oliver Twist kan vi läsa om hur det såldes flottyrbehandlad vitfisk som serverades med strimlor av potatis på gatorna. Det omnämns som “fried fish warehouses” i dåtidens London. Det är med gott samvete som man kan ta sig en bit av den brittiska nationalrätten när man spatserar på Londons gator. Oljan de friteras i återanvänds nämligen som biobränsle.

Fish ´n chips – den brittiska nationalrätten