Runt om i världen serveras det ett antal olika mer eller mindre udda fiskrätter. Visste du att det i Japan serveras fisksperma som en riktig delikatess? Det finns också ett antal mer eller mindre levande fiskar som serveras på tallrikarna. Nu är det inte bara fiskar som serveras utan alla möjliga tänkbara vattenlevande djur. Vad sägs om en babybläckfisk där tentaklerna bara tagits bort och lagts upp för att serveras.

Sannakji – det rör sig på tallriken

En av de rätter som kommer från havet där det fortfarande känns lite levande är just sannakji. Det är en fiskrätt gjord på babybläckfiskar och som serveras utan att bläckfisken tillagas. Eftersom de här bläckfiskarna har kvar sugförmågan på sina sugkoppar är det farliga om man inte tuggar dem ordentligt och de sugs fast i munnen eller halsen medan man äter. De dör idag runt sex personer om året efter att ha kvävts från att ha ätit sannakji. De koreanska myndigheterna har jobbat hårt för att marknadsföra finare och exklusivare maträtter, men det som säljs är fortfarande gatumaten som lockar både turister och koreaner. En av de mest intressanta rätterna är helt klart sannakji, men det kan tänkas att det mest beror på att den är helt unik i världen.

Shirako  – de vita barnen

Japan är fisknationen nummer ett och är det någonstans i världen man kan förvänta sig att hitta en annorlunda fiskrätt är det här. Landet bjuder på mer än en annorlunda rätt som skiljer sig mycket från våra traditionella svenska. Shirako kan översättas rakt till de vita barnen. Precis som namnet antyder är det de vita barnen. Shirako är nämligen fisksperma som serveras. För de som har provsmakat sägs det att det är en krämig och mjuk rätt i konsistensen. De säger att den nästan smälter i munnen när man äter den.

Hákarl – rutten haj som delikates

Hákarl - rutten haj som delikates
Hákarl – rutten haj som delikates

Vi fortsätter vår resa runt världen och när vi kommer till Island hittar vi inte mindre än hákarl som består av väl lagrad haj. Rätten kommer sig till av att haj hängs upp och får fermenteras under fyra till fem månader. Den får en väldig distinkt doft av ammoniak och e smak av fisk. De som äter den säger att den påminner mycket om en vällagrad ost i smak och konsistens. Många islänningar har skippat att äta rätten då de har svårt att klara doften och liknelser med vår svenska surströmming kommer direkt upp. Hákar finns med i traditionen på buffén Þorramatur som äts vid högtiden Þorrablót om hålls mitt under midvintern på Island.

Kusaya – japanask surströmming

Japanerna har en rätt som liknar vår svenska surströmming väldigt mycket. Kusaya heter den. Det finns en skillnad i valet av fisk och i Japan är det i förstahand taggmakrill eller svärdfisk som används. Fisken läggs i en saltlag. Den här saltlagen byts sedan inte ut utan när den sinar fylls den på med mer. Med tanke på att lagen man har från början kan vara uppemot hundra år förklarar det en hel del av den lukt som slutprodukten sedan får och får antagligen vår surströmming att lukta blommande sommar i jämförelse. I Japan sägs det att man kan styra till ön Niijima där rätten har sitt ursprung med bara näsan till hjälp.  När fisken har legat åtta till tjugo timmar i lag tar man ut den och låter den torka i solen en till två dagar. Innan den serveras grillas den. Det är lätt att lokalisera en restaurang som serverar kusaya bara med hjälp av grillröken. Precis som med surströmming finns det de som älskar och de som hatar rätten.

Fiskrätterna du inte trodde fanns