Vi har nog alla hört talas om den giftiga fisken som finns att beställa in på restauranger i Japan. Blåsfisken fugu är det vi tänker på när vi hör talas om det. Den här fisken är har ett otroligt potent gift och bara genom att man får i sig ett mg kan man dö inom 20 minuter. Det gäller alltså att vara försiktig. Rätt tillagad är det inga problem och med tanke på att det är några års utbildning för att bli en godkänd fugu-kock kan vi känna oss säkra när fisken kommer in på en tallrik framför oss.

Mer dödlig än cyanid

Med tanke på att en liten bit av äggstockarna är ungefär 200 gånger mer dödligt än cyanid ger det en bra bild av hur giftig fisken faktisk kan vara. Det ger också en bra bild av hur det ibland talas om att det är som att spela på rysk roulett att äta fugu. Det är inte bara äggstockarna som innehåller gift, även levern och tarmarna innehåller stora mängder av giftet. Det dör personer efter att ha ätit fisken än idag. Nu är det sällan det händer på en restaurang utan det handlar oftast om hobbyfiskare som har fångat fisken och sedan själv tillagat den. Förgiftningen märks ganska snabbt genom att den som blivit förgiftad börjar få stickningar i läpparna. Det går sedan över till förlamning och eftersom det inte finns något motgift kan inte sjukvården göra något utan personen dör.

Lång utbildning för att bli licensierad kock

Lång utbildning för att bli licensierad kock
Lång utbildning för att bli licensierad kock

Äter man på restaurang kan man ändå känna sig säker. De kockar som har licens för att tillaga fugu har gått en utbildning som är på minst två år. Sedan ska de avlägga ett prov för att få sin licens och det är bara två tredjedelar av de som gör provet som faktiskt godkänns och det säger en del om hur hårda krav det är på kockarna. Kockarna är mycket seriösa och noggranna även om de har jobbat länge som fugukock. De använder speciella knivar för att skära upp fisken och de är av trä. När fisken är uppskuren läggs de giftiga delarna på en speciell bricka. Delarna räknas, läggs i en låst låda och sedan åker de iväg för bränning. Om en gäst skulle dö efter att ha ätit fugu finns det en sägen som säger att kocken måste ta självmord med de knivar han använder för att skära upp kniven. Det som händer om någon skulle dö är att kocken omgående får sin licens indragen och sedan antagligen hamnar i fängelse.

Fugu räknas som en riktig delikatess. En rätt med fugu kommer sällan under 120 dollar och det är inte så många restauranger som har licens för att tillaga fugu. Det motsvarar runt 850:-. Kulturen kring fugu håller på att förändras och det öppnas för möjligheter att ge andra restauranger än de med en licensierad kock att servera rätten. De kommer att genomgå en kortare utbildning. Självklart finns det kritiker till detta då det är väldigt riskfyllt.

Giftiga fisken vi äter