Gös är en fisk som har fått ett uppsving på restauranger i Sverige de senaste åren. Det beror på stor del till att priset på lax har stigit väldigt mycket. Gösen är en fisk som håller hög kvalitet och är en bra ersättare för lax på menyn.

Gösen är släkt med abborren

En mörk sida på en långsträckt kropp. Det är en bra kort beskrivning av gösen. Den liknar på många sätt abborren som den är släkt med. På överlinjen kan den ha en nyans av brunt eller grönt och sidorna är ofta silverfärgade. Ryggfenan är ljus med stora svarta fläckar och precis som på abborren vassa strålar. De största gösarna är uppemot 1,3 m långa och väger upp till och med 15 kg. I våra svenska vatten hittar vi oftast gösar som är strax under ett kilo upp till och med tre kilo. De största gösarna finns i våra största sjöar Hjälmaren, Mälaren och Vänern, men de finns längs med hela vår östra kust. Idag planterar vi ut gös i många insjöar för att behålla fiskbeståndet.

Gösen är släkt med abborren

Gösen är släkt med abborren
Gösen är släkt med abborren

Det är sällan man ser en gös från strandkanten eftersom de inte gillar att hålla sig nära stränderna. För att jaga använder de synen och de räknas till rovfiskar. Synen är anpassad för att kunna jaga även under dåliga ljusförhållanden. De leker under våren och försommaren och hon läcker en klibbig rom på väster och stenar. När vi lägger upp gösen på tallriken är det fiskens fasta och magra kött som lockar. Det är väldigt välsmakande och en populär rätt att servera på restauranger. När laxen började stiga kraftigt i pris fick gösen ett uppsving ute i restaurangvärlden. Gösen är lite av en säsongsfisk och den sägs vara bäst under hösten och vintern. Det är under den här tiden som den går ned på djupt vatten.

Välj rätt dryck till gös

Om det är gös man har tänkt tillaga kan det vara bra att välja rätt dryck till. Drycken kan verkligen göra skillnad när det kommer till at servera gös. Det bästa vinet att servera till en rätt med gös är helt klart ett som är strukturerat och nyanserat. Det ska vara ett vitt vin som har tillräcklig arom för att komma till rätta mot det smakrika köttet. Om vinet är en anings stramt gör det bara att det får ännu lite klass. De druvor som sägs fungera bäst brukar vara Riesling eller Chardonnay eftersom de ger en härlig friskhet till rätten. Vill man inte dricka dem går det även bra att välja en Grüner Veltliner eller Pinot Blanc till.

Välj rätt dryck till gös

De öl som passar bäst till är de lätta och ljusa ölen. Det kan vara ett veteöl, en pilsner eller en lager. Om det är kokt gös man ska äta bör man gå över till att servera en Sauvignon Blanc som gör sig bäst till de gösrätter som är lite lättare i smaken. De som passar bäst till är de från Nya Zeeland eller från Loiredalen i Frankrike.

Gös – en fisk på frammarsch