Torsken är en av de vanligaste matfiskarna i Sverige. Torsken har ett kött som är väldigt spänstigt och har en väldigt mild smak som gör att den kan varieras på en mängd olika sätt för att passa alla smaker. Fisken ser olika ut beroende på i vilket vatten som den lever i. Dock brukar alltid huvudet, kropps sidorna och ryggen ha bruna och mörka fläckar. Torsken kan bli stor och en längd över 120 centimeter är inte ovanligt men den fisk som vi äter är mycket mindre.Den finns i stora delar av Atlanten. Från Island ner till Frankrike och norra Ishavet samt i Vita havet och nordöstra USA. Fiskar man i Bottenhavet och Skagerrak kan man ha tur och få en torsk på sitt spö. Torsk fiskas upp genom att man använder sig av trål, krok, snurrevad eller garn. Då fisken har blivit hård drabbad av fisket är det viktigt att respektera de lokala regler som styr själva fisket. Den är rödlistad och finns i kategorin sårbar vilket innebär att arten helt enkelt riskerar att helt dö ut i Sverige. Det är artdatabanken som är ansvarig för att göra bedömningen för olika arter.Normalt så leker fisken på ett djup upp till 100 meter och deras ägg svävar helt enkelt fritt i vattnet. Det är salt- och syrehalten i vattnet som styr torsk reproduktionen i vattnet som Östersjön. Fiskens yngel lever fritt i vattnet tills att de blir 4-6 centimeter långa. Under den här perioden så transporteras de runt med strömmarna. Som vuxna individer lever de nära botten under hela sitt liv. Som små yngel äter torsken djurplankton men de större individerna äter snäckor, kräftdjur och musslor. Då den är helt fullvuxen är andra fiskar den huvudsakliga födan.

Torsken på de svenska vattnen leker under perioden januari till april vid västkusten och april till augusti i östersjön. En enda hona kan lägga upp till fem miljoner ägg och dessa flyter runt vid ytvattnet och kläcks efter drygt tre veckor.

Servera torsk på bästa sätt

Servera torsk på bästa sätt

Torskens milda smak gör att det ofta går hem både hos barn och vuxna. En torsk som paneras får en krispig yta och blir lite som fiskpinnar vilket de flesta barn uppskattar. Servera med potatismos och en god sås samt lite grönsaker. Fisken fungerar också mycket bra som en fin huvudrätt för vuxna. Fisken suger åt sig mycket smak och därför passar det lika bra att gratinera den med parmesan som att knapersteka bacon och strö över.

Torsken går att både steka i stekpanna, tillaga i ugnen eller grilla på grillen. Välj det sätt som du känner dig bekvämast med helt enkelt. Till torsken kan man servera ett vitt vin, dock ska det komplettera rätten och inte helt ta över den. Beroende på vad man ska äta till är personalen på Systembolaget väldigt bra på att ge råd. De kan också hjälpa till att tipsa om andra drycker om det skulle vara så att gästerna inte är så förtjust i vin.

Intressanta fakta om torsken