Jag är en väldigt impulsiv människa som ofta gör det oväntade, ja ibland är det till och med oväntat för mig själv. Precis så var fallet när jag först drog till USA för att gå en kurs i miljövänligt fiske och sedan på vägen hem stannade en vecka i London för att där lära om grön odling och varför det är bra.

De flesta erfarna sportfiskare har en bra uppfattning om hur man fiskar utan att skapa en negativ inverkan på miljön. Men med tyngdpunkten på att ett grönt levande är så utbrett i dagens samhälle är det viktigt att se till att du gör allt du kan för att upprätthålla fiskeresurser och skydda de vilda livsmiljöerna som gör fiske till ett nöje. Det finns flera metoder för miljövänligt fiske och vi fick lära oss några som jag presenterar nedan.

Miljövänligt fiske
Miljövänligt fiske

Redskapen är viktiga

Ett grundläggande sätt att börja är att titta på vad dina redskap är gjord av. Bly har traditionellt använts i en hel del redskap, men om blynivåerna i en vattenmassa blir tillräckligt höga kan det förgifta fisk och andra djur. Byt blysänkare och jiggar för grön fiskutrustning som använder stål eller tenn och en biologiskt nedbrytbar linje med dina fiskespön.

Alla sportfiskare bör även hålla sig till gränserna för fiskens besättning och storlek, som bör fastställas av dem som är ansvarigt organ i området. Dessa förhindrar att vissa arter eller fiskar i ett visst område överfiskas. När du tar fisk med dig hem kan du försöka använda alla delar. Du kan kompostera avfallsdelar med blad, bark eller sågspån och skapa en rik kompost för trädgården.

Ta det du behöver

På samma sätt kan du försöka behålla bara så många fiskar som du kan tillaga och äta upp. Undvik för mycket avfall. Ta en minimal mängd bete med dig, främmande typer av bete kan påverka det lokala ekosystemet om överskott tippas i vattnet utan att användas. Detta sagt är levande bete vanligtvis att föredra framför plastbeten, som kan bli kvar på botten.

Om du inte behöver behålla fisken kan du använda dig av “catch and release”-metoden och släppa tillbaka fisken för att ge en annan fiskare en chans på fångsten eller låta fisken leva och föda upp och upprätthålla rätt antal i vattnet. Se till att du läser på om de bästa teknikerna för fångst och släpp innan du börjar.

Fiskare i båt kan minska koldioxidutsläppen genom att ta en roddbåt eller till och med en kanot på vattnet, snarare än en motorbåt. Om du använder en motorbåt, följ de lokala riktlinjerna för att använda den i olika livsmiljöer och i vissa delar av stranden, så att du inte stör häckande fåglar eller andra invånare. Ett sista tips är att se till att du också är miljömedveten med din hushållning. Ta med dig all begagnad fiskelina och skräp, särskilt saker som plastpåsar eller plastringar på förpackningar med dryckesburkar, eftersom vilda djur kan fastna i dessa. Det var i stora drag vad jag lärde mig vid fiskekursen innan jag bordade planet för att flyga mot London och kurs i miljövänlig trädgårdsskötsel.

Den flighten var för övrigt den första någonsin som jag hade uppkoppling ombord, ja jag fick ju betala men ändå. Så himla lyxigt. Jag kunde kolla youtube och spela både schack och pokerstrascasino. Sitter man på ett plan ett antal timmar så har man verkligen all chans att bara slappa och roa sig med mobilen.

Fiskare i båt
Fiskare i båt

Miljöfördelarna med trädgårdsskötsel

Människor vänder sig till trädgården av olika skäl, att fylla öppna områden på gården, förbättra gatorna, uppfylla en personlig önskan att skapa och till och med delta i de många hälsofördelar det ger är alla stora skäl att trädgården. Men vad många inte känner till är hur fantastiska dessa aktiviteter är för miljön.

Trädgårdsskötsel påverkar allt från luften vi andas till minimering av kolavtryck som vi lämnar efter oss. Om du har ett område att plantera i, även om det bara är behållare på en terrass, kan du dra nytta av detta och bli en del av en hälsosam miljöpåverkan.

Växter producerar syre genom fotosyntesprocessen. De tar in koldioxid från atmosfären genom sina blad och använder den för att driva ut syre och vatten. Koldioxid är vad vi förvisar när vi andas – det är en avfallsprodukt med alla medel, och växter hjälper till att återvinna den till något vi behöver för att överleva. De tar också bort alla kemikalier och bakterier som kan flyta runt i luften, vilket ger en hälsosammare miljö att vistas inom.

Växter tar inte bara in det som finns ovanför marken, deras rötter tar också upp mycket av det de kommer i kontakt med. Detta inkluderar kemikalier och tungmetaller i marken och grundvattnet och arbetar mot en övergripande friskare mark. Det är inte alltid det som är bäst för din växt, men en indikation på en dåligt växande växt kan varna dig för problem med vad som ligger under ytan.

Miljövänligt fiske och grön odling