Gös – en fisk på frammarsch |


thumbnail

Gös är en fisk som har fått ett uppsving på restauranger i Sverige de senaste åren. Det beror på stor del till att priset på lax har stigit väldigt mycket. Gösen är en fisk som håller hög kvalitet och är en bra ersättare för lax på menyn.

Läs Mer

Sillen – på svenska bord genom århundraden |


thumbnail

När det kommer till våra svenska högtider har sillen en given plats på våra svenska bord. Den har funnits med i de svenska köket sedan urminnes tider och är än idag den av de mest populära rätterna. Det är inte bara på tallriken den är populär utan även i världens alla vatten. Sillen är nämligen den mest vanliga sorten av fisk världen över. Få personer vet att sill och strömming är samma sort. Den enda skillnaden är det som idag […]

Läs Mer

Rädda världens hav genom att äta rätt fisk |


thumbnail

Det är ingen nyhet att världens hav blivit utarmade. Vi har utan att se ett mer långsiktigt perspektiv fiskat våra hav hårt. Det var under 70-talet som fiskbestånden började utarmas och idag försöker vi tänka mer hållbart samtidigt som vi varje dag kan läsa om hur nyttigt det är att äta fisk. Med kunskap om vilken fisk vi ska äta för att spara på våra hav kan vi göra det rätta och se till att både vi och haven förblir […]

Läs Mer

Fakta för dig som gillar räkor |


thumbnail

Vi har alla hört att räkor ska vara nyttigt och att det är bra att äta, men vi ställer oss sällan vad det är i räkorna som faktiskt är nyttigt. Köttet i räkor är rika på protein och gör att den mättar bra. Sedan innehåller räkorna mycket näringsämnen. Ett antal kända mineraler som zink, fosfor, selen, magnesium och järn innehåller räkan förutom att den innehåller koppar vilket är lite av en bortglömd mineral som vi behöver för att hålla järnnivåerna […]

Läs Mer

Stora hav med stora valar |


thumbnail

När man tänker på valar är det sällan man tänker på hur enorm en blåval faktiskt kan bli. Hela 30 meter.

Läs Mer

Därför är bläckfiskar annorlunda mot fiskar |


thumbnail

Det finns två typer av bläckfiskar de har åtta eller tio armar. På svenska har vi bara ett namn för dessa och det är just bläckfisk. Ser man runt om i världen har man ett namn för de med åtta armar och ett för de med tio. För att göra det korrekt från början har de inte åtta eller tio armar. De med åtta har sex armar och två ben samtidigt som de med tio har sex armar, två ben […]

Läs Mer

Roliga fakta om lax |


thumbnail

En av våra mest populära fiskar att äta i Sverige är lax. Den fungerar både som vardagsmat och till lyxigare fest eller för att ha i en sallad. Det är sällan man blir besviken och den är dessutom tacksam och lätt att tillaga i alla former. Den tillhör de lite fetare fiskarna och är ofta omnämnd för att vara väldigt hälsosam. Vi äter den, gillar den och är tacksamma. Det vi sällan tänker på är vad laxen egentligen är förutom […]

Läs Mer

Allt om räkor |


thumbnail

De skandinaviska räkorna är kända runt om i världen. Det är inte så konstigt med tanke på att de kan fiskas året runt och tillgången är alltid ganska bra. Vi kan hitta en uppsjö av olika sorter i de svenska butikerna och det gäller att ha koll på vilken sort som passar till vad. Det som kommit på tapeten på senare är år är det som gäller med vilken sort av räkor som är ok att äta och vilken som […]

Läs Mer

Lysräkor – viktigt för havslivet |


thumbnail

I Sverige är vi vana att ha en stor tillgång på räkor, men det vi i första hand tänker på när det kommer till räkor är de vanliga rosa som vi gör skagenröra av. Det finns många flera sorter ute i haven. En som är lite rolig och annorlunda är de vi kallar lysräkor. De är egentligen krill som är en form av plankton. Krill finns i stora mängder och är viktig som föda för många andra djur i havet. […]

Läs Mer

Fish ´n chips – den brittiska nationalrätten |


thumbnail

För den som besöker London är det nästan ett måste att testa denna rätt som har kommit att bli något av en nationalklenod. Det är svårt att gå runt på Londons gator utan att lyckas med konsten ett inte lockas av att köpa en fish n chips. Tittar man tillbaka på historien kan man se hur den här rätten antagligen var den första rätten som kunde klassas som snabbmat. Fish n chips är kort och gott en bit fisk som doppas […]

Läs Mer