Det är ingen nyhet att världens hav blivit utarmade. Vi har utan att se ett mer långsiktigt perspektiv fiskat våra hav hårt. Det var under 70-talet som fiskbestånden började utarmas och idag försöker vi tänka mer hållbart samtidigt som vi varje dag kan läsa om hur nyttigt det är att äta fisk. Med kunskap om vilken fisk vi ska äta för att spara på våra hav kan vi göra det rätta och se till att både vi och haven förblir levande.

Det som är grunden till kostrekommendationen att äta mer fisk och vattenlevande djur är forskning som har pågått ända sedan 40-talet. I första hand har den baserats på kost som ätits runt Medelhavet. Forskarna är idag eniga om att en kost baserad på fisk och skaldjur verkligen är ett val för sin hälsa. En av de viktigaste sakerna som vi får genom denna kost är omega 3. Vi har annars en kost som innehåller väldigt högt omega 6 och att jämna ut kvoten av fettsyra i kroppen genom att äta fisk gör att inflammationer i kroppen minskar. Fisk innehåller också mycket vitaminer och mineraler och är väldigt rik på bra protein. Det finns två viktiga vitaminer som fisk innehåller som kan vara svåra att få i sig och det är A och D-vitamin.

Sveriges kultur med fiskrätter

Sveriges kultur med fiskrätter
Sveriges kultur med fiskrätter

I Sverige har vi en bra kultur på att äta fisk. Med tanke på att en stor del av landet har en kustlinje har vi genom alla år haft bra förutsättningar för att kunna förse oss med fisk. Självklart varierar utbudet från norr till söder, men likväl har vi kunnat ta del av det havet har haft att erbjuda oss. En stor skillnad från förr är att det som tidigare kunde klassas som fattigmansmat när det kommer till fisk har idag gått och blivit delikatesser. Om vi tänker efter har vi en stor tradition av att ha fisk vid alla högtider. Det blir inget julbord utan lutfisk, sill och lax. Det som kan ses som en gemensam nämnare under alla högtider är just sillen. Den återkommer såväl vid jul som vid påsk och midsommar. En tanken kan vara att den tidigare var fattigmansmat som var lätt att få tag på och som alla hade råd att äta. Det gjorde att sill kom att bli spridd i hela landet och det skapade traditionen av att ha det vid högtiderna.

Välj rätt fisk i butiken

Idag behöver vi tänka på att vi värnar om bestånden. Det finns kvalitetsmärkningar på fisk och oavsett sort vi köper, eller om vi ska köpa skaldjur, är det viktigt att värna om att se till att köpa kvalitet. Vi vill ha kvar fiskbestånden även om 10, 20 och 100 år och att köpa rätt fisk idag gör att vi kan bidra till att våra fiskbestånd finns kvar även i framtiden. Det är ett aktivt val vi kan göra och vissa sorter är mer drabbade än andra och det gäller att tänka till med vilken fisk man konsumerar.

Rädda världens hav genom att äta rätt fisk