Abborren är nog den fisk i svenska vatten som är lite av en kändis. De går att fiska från en brygga med flöte och är mångas första egna fångst av en god matfisk. Det är en fisk som associeras med att sitta på en brygga och se ett rödvitt flöte guppa upp och ner. Abborren är lätt att rensa och man behöver inte vara en kock för att få till en välsmakande rätt. Att steka filén i smör med lite salt och peppar räcker gott. På grillen får den också en riktigt god smak.

Om abborren

Om abborren
Om abborren

En abborre kan bli upp till 20 år gammal. Är fisken över 30 centimeter lång är chansen stor att den är iallafall över 10 år. Av könen är den som blir stor honan, för ju större hona desto fler ägg kan hon lägga. Hanen behöver inte bli så stor för att ändå kunna befrukta många av honans ägg. Störst blir abborrarna i sötvatten. På vissa platser gör varmvattenutsläpp från kärnkraftverk att abborrarna i närheten blir extra stora.

Färg och form kan skilja sig åt från abborre till abborre. Beroende på var fisken lever och vad den ätit kan den se lite olika ut. En abborre som ätit mycket kräftor kan få buk och fenor färgade i starkt rött. De har fått det passande namnet kräftabborrar. Abborren finns i både sött och bräckt vatten och äter olika saker. Det är därför bra att anpassa draget efter vilket vatten man fiskar i. I en fiskebutik finns råd om vilket drag man ska välja för att höja oddsen för att få upp en fin fisk.

Fiskars parning och befruktning är alltid en intressant historia. Så även abborrens beteende. Det går till så att honan lägger sin rom på en gren, vattenväxt eller sten. Under tiden cirkulerar flera hanaborrar  kring henne, beredda på att befrukta rommen. Honabborren lägger nämligen inte rommen på en plats utan på flera olika. Varje hane befruktar en plats, medan resterande som cirkulerar runt henne följer efter till nästa plats och tar sin chans där.

Stora abborrar

Fiskare sägs ofta överdriva om hur stor deras fångst var. Man lägger till några centimeter när man måttar med händerna. Någon som man skulle kunna tro fuskade lite med måtten var Emanuel Swärd, som 2017 fångade den längsta abborren som rapporterats i svenska vatten. Hans fångst var hela 61,5 centimeter lång! 

Den officiellt tyngsta abborren fångad i svenska vatten fångades 1985 och rekordet har inte blivit slaget sedan dess. Rekordet firade 30 årsjubileum 2015. Rekordfisken vägde 3,150 kilo och mätte upp 51 centimeter i längd. Den fångades av Gary Wickings, i tjärnen Hällers myr i Bohuslän i vilken flera stora abborrar drogs upp under 1980-talet. Hällers myr var i sportfiskarkretsar känt som ett mytomspunnet vatten för just abborrar.

Abborren i myter

En gammal sägen existerar som berättar om hur abborren fick sina karakteristiska ränder. Enligt sägnen var det Sankte Per, en av Jesus apostlar, som tappade sin nyckelklippa i en damm. I dammen bodde en abborre som vägrade hjälpa aposteln. Denna vägran väckte de andra fiskarnas vrede och de slog då abborren så hårt att ränderna sitter kvar än i dag.

Rolig fakta om abborre