Att fiska gädda är en både rolig och tacksam uppgift. De nappar flitigt på kroken och man kan få riktigt många under bara en kort stund.

Den är lika poppis bland sportfiskare som hos vanliga “hobbyfiskare” och det är fantastiskt kul när den nappar och man får kämpa med att fånga upp den ur vattnet. Gäddan är en av de största av “de stora” sorters fiskar som finns i Sverige. Den allra största utmaningen när det gäller gäddan är att de är listigare ju äldre de blir och att få “gammelgäddan” på kroken kan verkligen en otroligt rolig utmaning! De mindre erfarna gäddorna brukar nappa på en gång, men den äldre gäddan är oerhört listig och går inte att lura så lätt! Den har en väldigt stor mun med alldeles sylvassa små tänder. I havet och i de större sjöarna är gäddorna röda, medan de i mindre sjöar och vattendrag har en grön färg med gula små fläckar. En gädda kan lägga upp till 100 000 ägg på våren och går in till grunt vatten när den skall utföra den uppgiften. Det är dock tufft att vara gädda för när de är bebisar börjar de glupskt äta upp varandra eftersom ingen annan mat finns att tillgå då det är så pass kallt i vattnet! De andra fiskarna har då inte börjat “leka” ännu. Den är en grym kannibal som inte tar hänsyn till något. Till att börja med, förutom att äta sina syskon börjar den äta små braxar och mörtar när de börjar kläckas.

Ät inte för stora gäddor

Ät inte för stora gäddor
Ät inte för stora gäddor

En liten varning här när det gäller de allra största gäddorna som fångas: Under årens lopp har dessa gäddor samlat på sig otäcka miljögifter och bör absolut inte förtäras! Det är bättre att släppa tillbaka dessa “bestar” i vattnet. Det bästa stället att fiska gädda på är nära vass och sjögräs, eftersom den ofta “står” där och lurar. En gäddas liv är för övrigt ganska behagligt. Dess liv kretsar endast runt sex och mat. Den vilar upp sig när den lekt färdigt och håller då till i den grunda vassen. Även om en gädda är mätt så är den väldigt glupsk och kommer ett drag förbi dess mun i vattnet så hugger den även om den är proppmätt.

Det viktigaste man skall göra när man fångar all fisk är att minska smärtupplevelsen för den så mycket som möjligt. Det är ännu inte fastställt hur fiskar upplever smärta, men för att förebygga detta bör man ha detta som första punkt riktlinje man fiskar. Man behöver heller ingen dyr och lyxig utrustning när man skall fiska gädda utan kan nöja sig med de billigare varianterna för de nappar ändå. Även om man är en mycket erfaren fiskare så kan nybörjaren ofta ha bättre fiskelycka samma dag. Allt handlar om slumpen när man fiskar. En gädda blev så stor att den började äta ankor och då bestämde sig Arno Wilhelms för att det var dags att fånga den hemska besten. Detta var år 1983 och gäddan vägde 30,5 kilo och var 146 centimeter lång! Den fångades med hjälp av ett nät.

Roliga fakta om gädda