En av våra mest populära fiskar att äta i Sverige är lax. Den fungerar både som vardagsmat och till lyxigare fest eller för att ha i en sallad. Det är sällan man blir besviken och den är dessutom tacksam och lätt att tillaga i alla former. Den tillhör de lite fetare fiskarna och är ofta omnämnd för att vara väldigt hälsosam. Vi äter den, gillar den och är tacksamma. Det vi sällan tänker på är vad laxen egentligen är förutom den rosa fisken vi ser på tallriken.

Uråldrig fisk

Laxen är en fascinerande fisk och fossiler som är så gamla som 50 miljoner år har hittats utanför Columbia. Det ger en bra grund för att förstå att laxen har spelat en stor roll för utveckling både på jorden och för människan genom många år.

En lax väger oftast mellan två och 15 kilo. Storleken beror mycket på vilken laxsort den tillhör, men någonstans däremellan brukar de väga. Den största lax som någonsin fångats. Med hela 57,15 kg har vi ett rekord på en lax som kan ses som helt enorm. Det som gör laxen hälsosam är att den innehåller väldigt mycket essentiella näringsämnen. Den är känd för att innehålla mycket omega 3 och förutom den nyttiga fettsyran innehåller den dessutom rikliga mängder D-vitamin. Eftersom fisken anses hälsosam har det även gjorts en massa forskning på den och resultaten visar att ett regelbundet intag av fisken kan minska riskerna för att drabbas av kranskärlsjukdomar och vissa former av cancer.

Laxen kan ändra färg

Laxen kan ändra färg
Laxen kan ändra färg

Du har säkert märkt att det händer att laxar har olika färg. Det beror helt enkelt på att ändrar färg beroende på var de befinner sig. Under parningstiden när de förflyttar sig från saltvatten till sötvatten ändrar de färg. Beroende på hur gamla de är har de också olika färg. En lax ändrar också sin föda efter ålder. När de är unga äter de mindre föda som insekter och plankton för att sedan ändra födan till mindre fiskar, räkor och bläckfiskar när de är vuxna. En av anledningarna till att de ändrar färg kan vara att de ändrar sin föda.

Leken ett hot mot laxen

Människan är helt klart det största hotet laxen har. Vårat hårda fiske har gjort ett stort hål i fiskbeståndet. Nu har vi ändå börjat fiska under mer ordnade förhållanden och har odlingar för lax. Laxen har andra hot och det består i andra större fiskar, björnar, sjölejon och valar. Det mest förvånande är ändå att laxar oftast dör efter utmattning av sin egen lek. Vi människor gillar att se laxen leka och precis lika lekfull som den är lika påfrestande är leken för laxen. De unga laxarna lever kvar i den mer skyddade miljön i sötvattnet fram tills att de är sex månader upp till att de blir tre år. Där kan de gömma sig i bäverdammar och andra skyddade platser.

Roliga fakta om lax